18 March, 2007

Zahra Osman-Sovala on itähelsinkiläinen uusi suomalainen

– Vihreät haluavat enemmän vain lisää maahanmuuttajia Suomeen, halvaksi työvoimaksi houkuttelua. Minusta meidän velvollisuus on ensin työllistää tässä maassa olevia kanta- ja uussuomalaisia, työttömiä. Ero on perustuloajatuksessa. Minulle kansalaiset kertovat haluavansa elättää itsensä, eikä elää perustulon varassa passiivisena. Työstä pitää maksaa palkka ja palkalla pitää voida elää, Zahra Osman-Sovala paukuttaa erot selviksi.

Lauantaina 17.3. iltapäivällä olen mukana Itäkeskuksessa, ensin Tallinnanaukiolla ja sitten marssilla Pikku bulevardia pitkin Piazzalle isoon päätöstilaisuuteen. OletAan tapaavani uuden suomalaisen, melko tyypillisen itähelsinkiläisen Zahra Osman-Sovalan siellä.

Mutta Zahra onkin Vuosaaren demareiden kanssa ensin aamu- ja keskipäivän Kolumbuksen edessä kotikulmilla ja sitten kutsuttuna Kanneltalossa, jossa on Pakolaisavun maahanmuuttajanuorten vaalipaneeli.

Menemme siis ristiin, mutta onneksi känny toimii. Zahra istuu ystävänsä kanssa hetken rauhassa kahvilassa ja ehtii vastata kysymyksiin ennen kuin päättää vaalinaluspäivän Rautatieasemalla ihmisten äänestämään kannustamiseksi.

– Kanneltalon paneeli meni lauantaina hyvin. Aiheesta kiinnostuneita nuoria oli paljon paikalla. Heillä on jo äänioikeus, suuri osa oli alle 25-vuotiaita.

Idän äänestäjien herättäminen

Zahra liikkuu jonkin verran myös keskustassa, mutta keskittyy Itä-Helsinkiin, koska asuu siellä ja on nykyään myös töissä kaupungilla Itäkeskuksessa. – Idässä on paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat omia puolestapuhujiaan ja edustajiaan. Minun tehtäväni on saada alueeni asukkaat kiinnostumaan politiikasta, äänestämään ylipäänsä ja äänestämään oman alueensa ehdokasta, hän kertoo.

Neljä vuotta sitten oli aika voimakas maahanmuuttajavastainen perusvire mukana Tony Halmeen kannatuksessa idässä. MTV hyllytti Frederikin vaalimainoksen. Martti Huhtamäellä on suorasukaisen yksisilmäisiä mielipiteitä aiheesta omassa esitteessä.

Miltä nyt tuntuu? Oletko törmännyt rasismiin?

– Kansalaiset tietävät, ettei kielteisillä tunteilla ja asenteilla pysty vaikuttamaan mitenkään yhteiskunnan kehitykseen ja suuntaan. Olen saanut kaikkiaan positiivista palautetta. Helsinkiläiset kannustavat mua eduskuntaan.

Vaalityöryhmässä kantasuomalaisten enemmistö

Suuri osa vaalityöryhmästä koostuu kantasuomalaisista. Zahrahan on naimissa tunnetun stadilaisen demarisuvun vesan kanssa. – Muut maahanmuuttajat suhtautuvat myönteisesti, ottavat esitteen ja keskustelevat oman ehdokkaan kanssa. Mutta maahanmuuttajat ovat usein myös aika passiivisia.


Viimehetken tunnelmat Itiksessä ovat mielenkiintoiset. Ilma on kuin luotu demareiden vaalisääksi Merihaassa. Räntää sataa. No, se on sama kaikille. esitteet kastuvat. Huomaan heti alkuun, että olisi pitänyt vetää pitkät kalsarit jalkaan. Palelee, onneksi saa lämmintä.

Zahran ikioma vaalikone

Verkkosivut ovat hyvin ytimekkäät, asia löytyy nopeasti. erityisen kiitoksen ansaitsee ”Zahran vaalikone, joka vastaa nopeasti”. Uuvuttavan kysymyssarjan sijasta vaalikone antaa aina selvän vastauksen, tyyliin:

– Asumisen hinta kuriin – KYLLÄ. Fyrkat elämiseen.
– Halvoille vuokra-asunnoille – KYLLÄ. Vaihtoehto asumisen hintakuplalle.
– Perheille palveluita – KYLLÄ. Tulevaisuus on lapsissa.
– Rasismille – EI. Erilaiset ihmiset ja kulttuurit vahvistavat Suomea.
– Työtä kaikille – KYLLÄ. Työ on parasta sosiaaliturvaa jne.

”Työ on kunnia-asia”

Zahra kertoo, että ihmiset haluavat peruspalvelut mieluiten kuntoon. Mieluummin palvelut kuin veroalennukset. – Monet valittavat, että terveydenhoito ei toimi, vaikka on hoitotakuun. Mun pääteema on työllisyys. Hyvinvointia luodaan työn kautta. Se on tärkeää, lähtökohdista riippumatta.

– Työ on kunnia-asia minusta, että pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

Zahra työskenteli aiemmin Vantaalla. Nyt hän on sosiaalityöntekijä Itäkeskuksessa.

Kaksi Zahraa eivät ole kuin kaksi marjaa

Zahra Osman-Sovala oli kulttuurikeskus Caisan järjestämässä maahanmuuttaja-asioiden paneelissa. Helsingissä on myös ehdolla toinen, vihreiden Zahra Abdulla. Mikä erottaa kaksi Zahraa vai oletteko kuin kaksi marjaa?

– Ero kyllä löytyy. Monet maahanmuuttajat tuskailevat sen kanssa, että he haluavat töihin ja elättämään itse itsensä.

– Vihreät haluavat enemmän vain lisää maahanmuuttajia Suomeen, halvaksi työvoimaksi houkuttelua. Minusta meidän velvollisuus on ensin työllistää tässä maassa olevia kanta- ja uussuomalaisia, työttömiä.

– Ero on perustuloajatuksessa. Minulle kansalaiset kertovat haluavansa elättää itsensä, eikä elää perustulon varassa passiivisena. Työstä pitää maksaa palkka ja palkalla pitää voida elää, Zahra paukuttaa erot selviksi.

Esitteitä enää pari sataa jäljellä

Zahran on nyt helpompi toimia, koska hänellä on nuoresta iästä huolimatta isompi kampanja. – Nyt olen panostanut enemmän. Aiemmin en ollut kunnalla töissä. Nyt olen eli tunnen peruspalveluiden ja hallinnon toiminnan, pystyn ottamaan kontaktia idässä, oman alueen tuntemus on nyt parempi.

Esitteitä on jaettu 9 000 erästä kädestä käteen valtaosa. Parisataa on vielä jäljellä lauantai-iltaa ja vaalipäivää varten.

Zahra kannustaa ihmisiä loppuun asti uurnille. Äänestäminen on tärkeää.

Artsin makkara maistuu

Takaisin lauantai-iltapäivään Itäkeskuksessa. Vaalimarkkinahumun keskelle.

Arto Bryggaren auto tarjoaa makkaroita, demareiden teltta kahvia, kokoomus hernekeittoa, vasemmistoliitto, keskusta ja vihreät ovat myös paikalla. Ehdokkaita siksi sokin, äänestäjä puikkelehtii vaalimarkkinoilla ja ottaa ilon irti.

Arton makkarajonossa yhytän ystäväni Tiina Harpfin (vas sit), joka potee flunssaa takatalvessa. – Vaalityö tuntuu täällä vilkkaalta. Etnomusiikki meidän teltalla on juuri nyt mukavaa ja Bryggaren makkarat maistuvat.

Siistit sisätyöt – ulkotyöt räntäsateessa

Vuosaaren perusdemari- ja asukasaktiivi Tuula Hänninen on ystäviensä kanssa Arton vaalipuuhissa teltan alalla. Miltä Vuosaaressa näyttää? – Demareilla on hyvä vauhti. Innokas palaute, meidän mainokset menee hyvin. Kuten aina kepu tekee poutasäällä sisällä töistä, demarit ja vassarit ovat jalkautuneet torille. Aatteellisestikin näyttää oikealta. Toisilla siistit sisätyöt, toisilla ulkotyöt räntäsateessa….

Nyt alkaa kyllä mennä jo propagandan puolelle, mutta heitän Tuulalle Dna-mainosmukaelman: - Elämä ei ole oikeudenmukainen.

Pitkät miehet arvossa Meri-Rastilassa

Ketkä näkyvät Meri-Rastilassa? – Me teemme ahkerasti töitä Eero Heinäluomalle ja Arto Bryggarelle. Olemme kiertäneet toreilla, metrossa, ravintoloissa ja pizzerioissa. Maahanmuuttajat ottavat hyvin vastaan.

– Teemme maahanmuuttajien kanssa projektityötä. Lauantaina iltapäivällä meille esitellään Leikosaarentiellä etnoruokaa, marokkolaista musiikkia, vaatteita ja koruja, kirjallisuutta ja kulttuuria, Tuula kutsuu paikalle ja kertoo vielä tekstarissa, että talo on täynnä ja fiilis korkealla.

Kun kysyn, miksi tämä porukka tekee vain kahdelle pitkälle miehelle vaalityötä, he vastaavat, että naisten puolesta, esim. Tuula Haataisen, tehdään jo muutenkin. Arto pyysi heitä. Ilkka Hänninen antaa suoremman vastauksen: - neljä vuotta sitten Tony Halme otti paljon ääniä Vuosaaressa ja muualla idän suunnalla. ne äänet ovat kaikki jaossa. Pitää nostaa esille sellaisia ehdokkaita, jotka osuvat siihen. Tällä kertaa se on Arto.

Baarien miehiin puree paremmin mies kuin nainen?, tiivistän. – Joo, ehdottomasti. Urheilutaustainen kaveri puhuttelee baarien miehiä, Ilkka ja Tuula sanovat yhteen ääneen.

Frederik yrittää, muttei pärjää. – Me kuljetaan edellä ja kepun Julma-Juha juoksee perässä. Huomenna nähdään, Tuula arvioi.

Idässä pitää kuunnella – ei julistaa teesejä

Rohkaistun teltan alta keskelle toria, koska siellä seisoo komeana Itä-Helsingin lähiötyön hyvä asiantuntija, kouluttaja Raine Manninen pipo päässä ja jakaa karkkeja.

– Tämä on hyvä keli. Ei ole puolialastomia naisia eikä hyttysiä. Ei sairastu melanoomaan. Hyvä meininki, ei härdeleitä. Ne, joilla on sanottavaa, saavat hyvän syyn tulla kertomaan omia asioitaan.

– Joku Steen1 voi yllättää. Muutama vihreä on tehnyt idässä hyvää duunia, Kun meidän älyköt tekevät enemmän jalkaduunia kentällä, hyvää tulee, lähiötyöntekijä pohtii.

Hän mainitsee tarinan, miten Arto Bryggare pyyhkäisi baariin jakamaan mittojaan ja juttelemaan. – Ensin kundit torjuivat. Mutta jäivät miettimään äänestämisen merkitystä. Pitäiskö sittenkin mennä,

– Tärkeintä on kohdata ihminen. Pitää kuunnella ihmistä, ei julistaa omia teesejään. Se on hyvä nakki, Raine lopettaa idän vaalipäiväkirjaajan pikakoulutuksen ympäristöön.

Jalkapallo-ottelun yliaikaminuuteilla

Itäkeskuksen demareiden peruskallio Jouko Sillanpää patistaa ihmisiä äänestämään.

– Tulos ratkaistaan sunnuntaina. nyt lähdetään taka-asemasta. Tilanne on kuin jalkapallomatsin yliaikaminuuteilla, jolloin maalit tehdään. Väki liikkeelle ja kepu kiinni.

– Lauantai-päivät ja arki-illat onnistuvat täällä aina paremmin, koska perjantai-iltaisin, jolloin meillä on ohjelmaa ollut, väki menee nopeammin kauppoihin ja kotiin. Nyt pysähdytään ja aikaa on enemmän.

Halmeen äänestäjien hän arvelee jäävän kotiin. - Meillä joku Ilkka Taipale puhuttelee heitä. Uutta ilmiötä ei nyt tule.

Turhankin jännittävää

Metallin perusaktiivi Arno Stam on tullut Merihaasta itään. – Poikkeuksellisen jännittävää on, turhankin jännittävää. Ei saisi olla näin jännittävää. Voi tapahtua mitä tahansa. Voitontunnelmissa pitää olla, mutta viimeiset gallupit ovat tuoneet myös lievää pessimismiä, hän vastaa monen vaalin kokemuksella.

– Olisi ollut järkevämpää, että demarit olisivat alun perinkin ilmoittaneet viralliseksi poliittiseksi vastustajakseen kokoomuksen eikä keskustaa. Jos kepu voittaa, me ja kokoomus olemme lähellä, kepulla on tietysti tuhannen taalan paikka valita. Heidän ei tarvitse välittää meistä, voi käydä sekatavarakaupaksi myymään mitä vain.

Irtisanomiset passivoivat peruskannattajia

– Oli enää turha haikailla Paavo Lipposen hallitusten aikaa, joka ei ole enää millään henkiin herätettävissä, globalisaation syömää teollisuuden työpaikka-aloja edustava Arno arvioi.

– En usko, että demareita syytetään irtisanomisista. hallitus on sentään tehnyt muutosturvan puolesta. Demarit ovat nyt ammattiyhdistyssuuntauneempia kuin aikoihin. sen sijaan ihmiset tulevat työpaikkamenetyksistä toivottomiksi, se passivoi meidän peruskannattajia herkemmin. Se voi näkyä.

Sunnuntaina alkaa jo kunnallisvaalikampanja

Olen ehtinyt jo demariteltan alle. Leila Vasama myös asuu idän suunnalla. – On käynyt paljon ihmisiä, jotka eivät ole äänestäneet. He kysyvät listaa ehdokkaista ja suositusta siitä, ketä voisi äänestää. Suosittelen vain sen mukaan, etsitäänkö miestä, naista ja minkä ikäistä. Ihan kuluttajavalistusta vain annan, Leila nauraa.

– Sunnuntaina alkaa demareiden kunnallisvaalikampanja 2008 työväentalon edessä klo 14. Kaikki, jotka haluavat tehdä työtä Helsingin demareiden hyväksi, tulevat silloin paikalle. Presidentinvaalissa kiersimme metrolla Suomi-paitapäällä kapteeni Halosen puolesta. Nyt on niin monta hyvää ehdokasta, että otamme auton avuksi.

– Lähdemme ensin Kannelmäkeen, kierrämme kehä ykköstä kaikki lähiöt matkalla ja päädymme neljän tunnin jälkeen Vuosaareen. Sanoma on: älä nuku onnesi ohitse, lähiöissä kaikki äänestämään. Kaisa kutsuu mukaan.

”Eero on seuraava pääministeri”

Sitten tuleekin huipentuma. Vaalikirjanpitäjä huomaa olevansa keskellä ihmisvirtaa, joka laulaa ”Eero on seuraava pääministeri” läpi sisäkäytävän Piazzalle. Paavo, Päivi, Eero ja Satu menevät edellä. Aikataulu pettää, kun mummot ovat Paavon kimpussa. – Tulee Paavoa ikävä, yksi nainen valittaa metroasemalla.

Yhdellä miehellä Hamelnin pillipiiparikulkueessamme on vaatimaton kyltti, johon on liimattu Tuulan ja Rakelin kuvat ja numerot rinnakkain. Mikä juttu? – Asun Herttoniemenrannassa ja molemmat ovat alueen ehdokkaita, Veikko Rannikko kertoo.

Perheenisä vs puolivallattomat poikamiehet

Lähestyn Piazzaa. Yksi nainen ihmettelee, miksi ei tueta enemmän hyvää perheenisää, vaan ainoastaan sellaisia puolivallattomia poikamiehiä.

Lavalla Reino Paasilinna ja Heli Puura juontavat Liiton tyttöjen alkusoiton jälkeen.

Kansa valitsee 200 edustajaa ja Suomen suunnan neljäksi vuodeksi.

Lompakosta riippumatta peruspalvelut saataville

– Huikean jännittävää. Kaikki on mahdollista, jokainen ääni ratkaisee. Jatkammeko turvallisen Suomen rakentamista. Jokainen ihminen on arvossaan, kaikista pidetään huolta. Luodaan uusia työpaikkoja. Muistetaan työn ulkopuolella olevat.

– Tasa-arvoisen yhteiskunnan perusta on siinä, että lomapakosta riippumatta palvelut ovat jokaisen saatavilla. 20 000 lisää hoitajaa, puheenjohtaja Eero Heinäluoma kertoo muiden päätavoitteiden joukossa.

Sosialidemokratiaa tarvitaan

– Sosialidemokratiaa tarvitaan tekemään näitä tavoitteita, vastapainoksi keskusta-oikeiston valtaantulolle. Hyvä, jota yhdessä rakennamme, ei valu veronalennuksiin niille, jotka eivät niitä tarvitse. Talouden lisääntyvät voimavarat on käytettävä ihmisten hyväksi, Paavo Lipponen tiivistää.

– Mennään äänestämään gallupit nurin. Satoi tai paistoi isoin joukoin, Eero ja Paavo sanovat yhteen ääneen.

Sitten tuli ”tanssi pääministerin kanssa”, koska porvarijohtajat antoivat naisille pakit edellisenä sunnuntaina. Naiset hakivat Piazzalla miehiä tanssimaan.

xxx

Vaalipäiväkirjoja kaksi kuukautta

21 vaalipäiväkirjaa on kahden kuukauden aikana kirjattu nyt ylös ja verkkoon.

Anna Mäenpään startissa idea syntyi. Lukemattomia haastatteluja on tehty, paneelit istuttu, ostarit seisty. Tekstiä syntyi nopeassa tahdissa enimmäkseen iltaisin ja öisin pitkälle toistasataa liuskaa.

Suuren kiitoksen haluan antaa yhteistyökumppanilleni, Helsingin demareiden viitseliäälle verkkotoimittajalle, nuorelle Tiina Hiltuselle. Hän sai lähetyksiäni aamuin, illoin ja öiden aikana.

Se on täytetty.

Äänestä nyt kuitenkin.

Risto Kolanen