Rakas Vaalipäiväkirja, pyydän tuhannesti anteeksi, että olen laiminlyönyt Sinua 10 päivää.
Jouduin koko viime viikoksi ihan rehelliseen vaalilehtityöhön, joten ylöskirjaamiseen tuli luonnollinen katkos. Lupaan parantaa tapani ja kiihdyttää tahtia loppusuoralle.
Mikä Ihmeen Eurooppa?
Päiväkirjanpitäjä oli viettänyt siksi paljon aikaa uneliaissa konsensus-paneeleissa, että hän päätti repäistä lauantai-iltana 17.2. ja lähti vaihtoehto EU:lle tiedotuskeskuksen ”Mikä Ihmeen Eurooppa?” paneelikeskusteluun ravintolalaiva Wäiskiin. Suuren maailman tyyliin ystävällinen järjestäjämies löi drinkkilapun toimittajan käteen heti esittelyjen jälkeen. Sillä sai oluttuopin, joka riittikin mielenravinnon lisäksi koko illaksi.
Tapahtuma oli ilmoitettu alkavaksi klo 19, startti viivähti, mutta pääsi hyvin käyntiin sanavalmiin vetäjän, taitelija Juha-Pekka Väisäsen johdolla. Aikaa vierähti varmaan pari tuntia, mutta päiväkirjaaja lähti kotisaunaan 1,5 tunnin jälkeen. Ilta jatkui Steen1:n rapilla ja Haihtuva nuoruus –bändin tahdissa, ohjelma lupasi.
Vain vaihtoehtoväki kelpaa
Uusi demari, kansalaisaktivisti Thomas Wallgren edusti SDP:tä. Lisäksi olivat Jan Finskas Itsenäisyyspuolueesta, Johanna Rossi Perussuomalaisista, Yrjö Hakanen SKP:stä ja Tapio Laakso vihreistä. Wäiskin esitepöydillä oli silkassa sovussa SKP:n ja kahden muun puolueen lehtiä, ehdokasesitteitä ja järjestäjän lehti. Tarkempi syynaus kertoi, että myös juontaja on SKP:n vaaliehdokas.
Väkeä oli tavanomainen, parikymmentä. Ajankohta huomioiden keskustelu oli ihan tasokasta. Panelisteilta tentattiin, miksi ihmeessä EU ei saa isompaa roolia eduskuntavaaleissa.
Vastavoima nojaa yhtiövaltaan
– Paras perustelu on Immanuel Wallersteinilla. EU luotiin vastavoimaksi Yhdysvalloille, mutta yhtiövaltaan nojautuvana toimijana se ei ole saanut luotua tuota vastapainoa. Hollannin ja Ranskan kieltäytyminen ratifioimasta EU:n uutta perustuslaillista sopimusta avaa nyt uusia mahdollisuuksia, Thomas linjoittaa.
Wallgren joutuu puolustamaan Tiedonantajan toimittajan kysymykseen, miksi Kimmo Kiljunen on niin innokas perustuslain puolustaja. – Se johtuu siitä, ettei Kiljunen ole lukenut kirjoittamaani kirjaa unionista. En minäkään ole tosin lukenut hänen kirjaansa.
Kiljunen kaiketi haluaa voimistaa unionia, jotta se sääntelisi paremmin pääoman valtaa. – Se on huono kompromissi. EU edustaa tällä hetkellä hyvin oikeistolaisia arvoja ja nyt olisi luotava parempi eurooppalainen sosiaalinen projekti. Eliitin EU-projekti on kariutunut, mutta myös vaihtoehtoisella puolella on näytön paikka, johon saada ihmiset sitoutumaan.
Eduskunta ratifioi perustuslain joulukuussa. vaalikortti meni kädestä ja siksi kysymys ei nouse vaalissa esille. Utopian luomiselle syntyy ajallinen viive.
Keskeinen valinta ei silti ole puolesta tai vastaan. EU on Thomaksen mielestä paljon angloamerikkalaisempi kuin pohjoismainen hyvinvointimalli. – Me olemme menettäneet paljon sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa EU:n myötä.
Rikkaiden kerhosta sosiaalinen projekti
Koska joukko on melko eriparinen, asetelmat vaihtelevat. Hakanen ja Wallgren hallitsevat tiedoillaan, edellinen enemmän sisäpoliittisin painotuksin. Vihreiden nuorisojohtaja Laakso on oppinut isältään puheretoriikkaa, mutta poliittisesti hän liputtaa federalismin puolesta. EU on sitoutunut hiilidioksidipäästöjen rajoituksiin, toisin kuin Suomi. Unioni on paras keino tehdä globaalia politiikkaa. Perussuomalaisten Rossi lipsauttaa islamin vaaran Euroopalle ja saa vastaansa kaikki muut. islam on jo Euroopassa. Ei Turkki ole Troijan hevonen, jonka sisällä islam tulee.
Thomas Wallgren pitää kuntarakenneuudistusta hyvänä esimerkkinä siitä, miten EU pyrkii lisäämään markkinoiden valtaa. – Mielestäni asioiden tärkeysjärjestystä pitäisi muuttaa. Unionin pitäisi nostaa markkinoiden edun tilalle köyhien ja ympäristön etu.
EU näyttäytyy hänestä ulospäin rikkaiden maiden kerhona, joka haluaa sortaa köyhiä maita toiset 500 vuotta. – Suomella ja Ruotsilla on mahdollisuus ja velvollisuus vaatia muutoksia sen ulko- ja puolustuspolitiikkaan. Esimerkiksi sitä, että unionin joukkoja voitaisiin lähettää sotilastehtäviin vain YK:n mandaatilla, Thomas kerää kannatuksen muilta.
”Toimittajat varovat minua”
– Mulla on ollut kivasti ohjelmaa ja tapahtumia. Iso media ei uutta, raikasta SDP-ehdokasta paljon tue.
Kyllä äänet pitää kalastaa ihan omalla jalkatyöllä. Ehkä se on hyväkin asia. demokratia toimii, kun ihmisten pitää tehdä työtä päästäkseen eduskuntaan, aina iloinen ja myönteinen Thomas tunnustaa.
Wallgrenin mielestä yllättävän vähän sähköinen tai muu iso media käyttää kansainvälisiin kehityskysymyksiin neljännesvuosisadan ajan perehtyneen filosofin asiantuntemusta. – Pari pientä paneelia on ollut. Kuvittelin, että olisi enemmän kiinnostusta kysyä, miten puoluepolitiikan ulkopuolelta tuleva filosofi ajattelee. Toimittajat taitavat vähän varoa minua, hän arvelee.
– Olen osittain vaalikaranteenissa isoissa globalisaatiokysymyksissä, joissa aiemmin annoin lausuntoja ja haastatteluja. Se harmittaa vähän. Tunnen problematiikan hyvin. Nyt pääsen vähemmän antamaan itsestäni kuin olisi ollut mahdollista. Toimittajat tekevät ratkaisunsa, ehkä mä en ole riittävän kiinnostava.
Täytyy osallistua vanhaan demokratiaan
Thomaksella on kaksikielinen tukiryhmä, jopa niin että suomenkielinen porukka on kasvanut enemmän. Työhän alkoi jo viime keväänä ruotsinkielisten demariyhdistysten aloitteesta. Siksi perusporukka tuli Helsingfors Svenska Arbetarföreningenin ja Socialdemokratiskt Forumin piiristä. Pullonkaulana mulla on se, että perhe ja työ ovat vaativassa vaiheessa. en ehdi työllistämään omaa tukiryhmääni niin paljon kuin ihmiset olisivat valmiit tekemään. Moraalinen tuki on aina olemassa.
Viime vuonna kampanjoin poikkipoliittisen teeman kautta, maaliskuulta lokakuuhun. Teemalla, että meidän täytyy osallistua vanhaan demokratiaan, puolueisiin ja vaaleihin. Oman asiani sijasta velvoitin punavihreitä ihmisiä talkoisiin pelastamaan hyvinvointivaltio. Se oli erikoista ja näkyi kansalaisaktiivissa mediassa haastatteluina.
Yllättävän poliittiset vaalit
- Olisin ylpeä, jos voisin Ilkka Taipaleen sanoin sanoa, että osaan mobilisoida työttömiä ja syrjäytymisuhan alla eläviä ihmisiä äänestämään. Totuus on se, että en ole itse löytänyt jippoa tähän. yhteinen tehtävämme on tehdä sama yhdessä paremmin.
– Pelkään, että Helsingin syrjäytyneitä ei vielä saada uurnille. Yllättävän poliittiset vaalit tulevat. Oikeisto haluaa verokevennyksiä tai turvata valtion kirstua, vasemmisto haluaa selvästi hyvinvointitalkoot. Tämän asetelman selkeys saattaa nostaa maaliskuulla äänestysintoa, Thomas lopettaa.
Risto Kolanen